― 20 Nisan 2022
TKİ GENEL MÜDÜRÜ DR. HASAN HÜSEYİN ERDOĞAN, BLOOMBERG HT’DE YAYINLANAN “MADEN DÜNYASI” PROGRAMI’NA KONUK OLDU.
TKİ Genel Müdürü ve Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, 19 Nisan 2022 Salı günü, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan ve Bloomberg HT kanalında canlı yayınlanan “Maden Dünyası” programında Zeliha SARAÇ ile “Kömürün Bugünü ve Geleceği” konusunu konuştu.
“Ülkemiz Kömür Rezervi Yaklaşık 21,5 Milyar Ton Civarında”
Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan programda; ülkemizdeki toplam kömür rezervinin yaklaşık 21 milyar ton civarında olduğunu ve bu miktarın 19,5 milyar tonunun düşük kalorili olan linyit kömürü, 1,5 milyar tonunun ise ağırlıklı olarak Zonguldak ve civarında bulunan taşkömürü olduğunu dile getirdi. Ayrıca T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Kurumları tarafından başlatılan Linyit Arama Projesi kapsamında; 8,3 milyar ton olarak bilinen linyit rezervinin 19,5 milyar tona çıkarıldığının bilgisini vererek bu çalışmanın önemine vurgu yaptı.
“Kömür Sadece Enerji Kaynağı Değildir”
Dr. Erdoğan; TÜİK verilerine göre 2021 yılında 80 milyon ton linyit üretimi 1,7 milyon ton taşkömürü üretimi olduğunu belirtirken, yapılan üretimlerin kullanım alanları konusunda bilgiler verdi. Linyitlerin; elektrik üretimi, sanayi sektörlerinde ısı elde edilmesi ve evsel ısınma amacıyla kullanıldığını belirtirken taşkömürünün de termik santrallerde, kok fabrikalarında, demir-çelik sanayinde kullanıldığını dile getirdi. Dr. Erdoğan konuşmasında kömürün yalnız ülkemiz için değil tüm dünya için önemli bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra, tarım, demir-çelik ve çimento sektörlerinde önemli bir hammadde olarak kullanıldığının da altını çizdi.
“Dünya, Enerjisinin 1/3’ini Kömürden Karşılıyor”
Dr. Erdoğan; dünyanın enerjisinin 1/3’ünü petrol ve doğalgazla birlikte kömürden karşıladığını belirtirken, ülkemizdeki birincil enerji arzının yaklaşık %27’sini kömürden sağladığını ve ülkemizin yaklaşık 100.000 MW olan kurulu elektrik gücünün %20’sinin kömür kaynağına dayandığını dile getirdi. Ayrıca, ülkemizde kullanmış olduğumuz elektrik enerjisinin %35’ini kömürden elde edildiğini vurguladı.
“Kömür, Ülkemiz Ekonomisi İçin Vazgeçilmez Bir Kaynaktır”
Dr. Erdoğan, MAPEG verilerine bakıldığında 384 adet işletme ruhsatlı kömür üreticisi olduğunu ve sektörün sağladığı istihdamın 130.000 ’in üzerinde olduğunu dile getirdi. Kömürün ekonomik etkilerini anlatan Dr. Erdoğan; ‘’Kömür Üreticileri Derneği olarak; ithal kömürü ikame edip uluslararası piyasalardan en az etkilenmek için yerli üretimi artırma çabalarımızı sürdürüyoruz.’’ dedi.
“Pandemi Ve Dünyadaki Yaşanan Olaylar Kömür Fiyatlarında Artışa Sebep Oldu”
Dr. Erdoğan, kömür fiyatlarındaki artışın sebeplerine ilişkin olarak;
“Pandemi süreci ile azalan kömür talebi, kömür üreticilerini ve sanayicileri yatırımlarını ertelemesine sebep oldu. Zamanında yapılmayan yatırımlar ve pandemi önlemlerinin kaldırılması ile birlikte çok hızlı artan talep artışı sonucunda ortaya çıkan arz-talep dengesizliği sebebiyle kömür fiyatları 440 dolara kadar yükseldi. Çin’in düzenlemeye gitmesi uluslararası piyasalarda kömür fiyatlarını 160 dolar seviyelerinde kadar indirdi fakat Rusya-Ukrayna arasındaki kriz fiyatlar üzerinde tekrar olumsuz bir baskı oluşturdu. Mevcut durumda 320 dolar seviyesinde seyreden fiyatlar hala artma eğiliminde ve orta vadede bu seviyelerden aşağı ineceğini düşünmüyorum.” ifadelerini kullanan Dr. Erdoğan enerji emtialarındaki artış sebebiyle sanayi sektörünün olumsuz etkilendiğini ve bu durumun ekonomi üzerinde domino etkisi yarattığını dile getirdi.
“Paris İklim Anlaşması Ve Kömürün Geleceği”
Dr. Erdoğan, iklim değişikliği ile mücadelenin Türkiye özelinde olmadığını, bütün ülkelerin mücadele ettiği bir durum olduğunu ve iklim değişikliği ile ortaya çıkan doğal olayların tüm dünyayı ilgilendirdiğini belirtti.
Avrupa’nın sıfır karbon hedefinin kömür üzerinde baskı oluşturduğunu fakat kömürün ülkemiz ve dünya için önemli bir kaynak olduğu vurguladı. Kömürün, elektrik üretimi ve sanayide önemli bir hammadde ve enerji kaynağı olduğunu ve 2050 ’ye doğru giderken kömürün önemini koruyacağını söyledi.
Dr. Erdoğan, kömürü çevre ile uyumlu ve doğa dostu olarak kullanmanın mümkün olduğunu yüksek verimli ve düşük emisyonlu santrallerle elektrik üretilebileceğine dikkat çekti. Karşılaşılabilecek finansman erişimi gibi zorluklarının zamanla ve yeni teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte kömürün elektrik üretimi ve sanayi sektöründe ihtiyacı karşılamaya devam edeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.
“Çan’da 5 Mw’lık Güneş Enerjisi Santrali Kuruyoruz”
Dr. Erdoğan, hali hazırda TKİ olarak Soma’da 1 MW gücünde bir güneş enerjisi santralleri olduğunu belirterek, Çan’da da 5 MW’lık bir santral kurma aşamasında olduklarını ve bu santrallerin sayısının artacağını dile getirdi.
“Bilinçli ve Sürdürülebilir Madencilik Anlayışı İle Faaliyetlerimizi Sürdürüyoruz”
Madenciliğin doğa üzerindeki negatif etkilerini azaltmak amacı ile yapılan çalışmalara kendi Kurumundan örnek veren Dr. Erdoğan, madencilik yaptığımız alanları doğaya tekrar kazandırmak amacıyla 1992’den bugüne kadar yaklaşık 11.000.000 ağaç fidanı diktiklerini belirtti. Ayrıca Soma’daki İşletmemizde yıllar önce dikilen zeytin ağaçlarından her yıl 5-6 bin litre zeytinyağı elde ettiklerini ve bunları Kurum ve İşletmelerdeki iç tüketimde kullandıklarını dile getirdi. Örneklerine TKİ’nin yaptığı rehabilitasyon çalışmalarıyla devam eden Erdoğan, artık bilinçli ve sürdürülebilir madencilik yapıldığını ve çevre konusundaki hassasiyetleri gözeterek madencilik faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti.