― 30 Nisan 2025
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ve ulusal ile uluslararası birçok katılımcının yer aldığı V. Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri ve Milli Enerjide Değer Zinciri Zirve ve Fuarı’na katıldı.
29-30 Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul Pullman Hotel & Convention Center’da gerçekleştirilen sektördeki son gelişmelerin, teknolojik yenilikler ve en iyi uygulamaların paylaşıldığı, iş güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik ve temiz kömür teknolojileri gibi kritik konuların ele alındığı bu etkinlikte, ulusal/uluslararası kamu ve özel sektörden birçok kurum ve kuruluş yer aldı.
Enerji Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcıları Sn. Abdullah Tancan ve Sn. Nevzat Şatıroğlu’nun yer aldığı Zirve’de TKİ Genel Müdürü Sn. Abdullah Çiftçi, EÜAŞ Genel Müdürü Sn. Zafer Benli ve KİAŞ Genel Müdürü Sn. Özgür Kaya da katılımcılar arasındaydı.
TKİ Kurumu; Genel Müdürü başta olmak üzere, Genel Müdür Yardımcısı Sn. Mustafa Mert Ayaz, Ar-Ge ve Yeni Teknolojiler Dairesi Başkanı Sn. Ayşe Tarakçıoğlu, Ege Linyitleri İşletmesi Müdürü Sn. Ali Ulu, Çan Linyitleri İşletmesi Müdür Yardımcısı Sn. Mücella Ersoy, çok sayıda uzman personeliyle fuara geniş katılım sağladı.
Program, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından açılış konuşmaları ile başladı. KÖMÜRDER Başkanı Sn. Muzaffer Polat’ın ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Sn. Abdullah Tancan ve Future Coal Başkan Yardımcısı Sn. Stephan Solzhenitsyn hitaplarını gerçekleştirdi.
Sn. Tancan, Bakanlığın 2024-2028 Stratejik Planı'nda yerli kömür arama ve üretiminin arttırılması, termik santral kurulu gücün artırılması, kömür kaynaklı metan gazı potansiyelimizin belirlenmesi ve temiz kömür teknolojilerine yönelik başlatılan AR-GE projelerinin artırılması hedefleri yer aldığını aktardı. Milli enerji ve maden politikası kapsamında yerli kaynak kullanımının önemine dikkati çeken Sn. Tancan şöyle konuştu:
“Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasında yerli kömür kaynaklarımızın önemi çok büyük. Kömür kaynaklarımızın azami ve en verimli şekilde değerlendirilmesine yönelik devletimiz olarak da gerekli tedbirler alınmakta. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanlığınca hazırlanan 12. Kalkınma Planı'nda kömür ve biyokütleden değerli kimyasalların üretilmesinin sağlanması, enerji arz güvenliğinin sağlanması kapsamında çevresel etkiler azami ölçüde göz önünde bulundurularak yerli kömürün kullanımına devam edilmesi, mevcut kömür yakıtlı santrallerde gerekli olan rehabilitasyonlar yapılarak çevresel etki ve verimlilik açısından gerekli iyileştirmelerin sağlanması, kömürün hidrojen, metanol ve amonyok üretimi gibi daha çevreci şekilde kullanılabilmesine yönelik AR-GE faaliyetleri ve rezervlerimizin temiz kömür teknolojileriyle değerlendirilmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi hedefleri yer almakta.”
Konuşmalar sonrasında Bakan Yardımcıları ve beraberindeki heyet fuarın açılış kurdelesini keserek stantları ziyaret etti.
Zirve kapsamında ayrıca, KÖMÜRDER-Akademi tarafından düzenlenen “Çin-Türkiye Kömür Teknolojileri Forum Serisi”nin ilk toplantısı da gerçekleştirildi. Forumun açılışında konuşan Sn. Abdullah Çiftçi, sektörde güvenli ve çevre dostu üretimin önemine değinerek, teknolojik gelişmeler ve iş birliğinin sektörün geleceğinde belirleyici olacağını vurgulayarak eğitim faaliyetlerinin iş güvenliği kültürünü güçlendirdiğini ve verimliliği artırdığını ifade etti.
Forum kapsamında konuşan Sn. Abdullah Tancan, Türkiye’nin enerji politikaları ve Çin ile iş birliği konusundaki beklentilerini aktarırken, Çin Kömür Teknolojileri ve Mühendislik Grubu Uluslararası Mühendislik Şirketi (CCTEG IEC) Başkanı Sn. Song Dejun da Çin’in kömür madenciliği alanındaki gelişim sürecini ve iki ülke arasındaki iş birliği fırsatlarını anlattı. Forumun ana oturumunda, Çin Kömür Madenciliği Araştırma Enstitüsü’nden Akademisyen Kang Hongpu tarafından “Yeraltı Kömür Madenlerinde Yumuşak Kömür Damarlarında Yol Destekleme Yöntemleri” başlıklı sunum gerçekleştirildi.
Zirvenin ilk gününde ayrıca, Sn. Mücella Ersoy, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Kapsamında Kömür Gerçeği” başlıklı oturumda, “Temiz Enerji Dönüşüm Sürecinde Kömür Gerçeği: Türkiye’de Mevcut Durum ve Öneriler” konulu sunumunu yaparak sektörel değerlendirmelerde bulundu.
Başkanlığını Sn. Nevzat Şatıroğlu’nun üstlendiği “Türkiye'de Kömüre Dayalı Termik Santraller: Finans, Yatırım Teşvikleri, Sosyal Kabul ve Sosyal Fayda, Çevre Yatırımları” oturumda Sn. Zafer Benli EÜAŞ perspektifini anlattı.
Etkinliğin ikinci gününde ise, “Temiz Kömür Teknolojilerinin Kömür Değer Zincirindeki Rolü” başlıklı oturumda, Sn. Ayşe Tarakçıoğlu “TKİ Temiz Kömür Teknolojileri Projeleri” ve TKİ Ar-Ge ve Yeni Teknolojiler Dairesi Başkanlığında görev yapan Kömür Türevi ve Teknolojileri Müdürü Sn. Murat Kurt “Kömür Türevi Tarım Ürünleri” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Ayrıca Zirve boyunca; fuaye alanında yer alan TKİ standını ziyaret eden katılımcılara stant görevlileri tarafından kurumun çalışmaları ve projeleri hakkında bilgiler verildi.
Kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren Zirve oldukça verimli geçti.