― 10 Şubat 2022
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle Mimar Mühendisler Grubu (MMG) tarafından Sürdürülebilir Madencilik ve Çevre Çalıştayı düzenlendi.
8-9 Şubat 2022 tarihlerinde Ankara Sheraton Otel’de oturumlar halinde gerçekleştirilen ve Genel Müdürümüz Dr. Sayın Hasan Hüseyin Erdoğan’ın moderatör olarak yer aldığı çalıştayın açılış konuşmalarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Şeref Kalaycı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede ve MMG Genel Başkanı Sayın Bülent Şen yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, konuşmasında madenciliğe siyaset üstü bir yaklaşım ile bakılması gerektiğinin altını çizerek madencilikte sağlanan her başarının ülkeye katkı sağladığını ve cari açığı doğrudan etkilediğini kaydetti. İnsanların madencilik sektörüne bakışının değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Kalaycı, madencilikteki temel bilinen parametrelerin değiştiğini ve artık Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Dönüşümü Parametresi kavramlarının önem verilmesi gereken konular olduğunu ifade etti. Kalaycı sözlerine şöyle devam etti:
“Günümüzde madencilik yaparken öne çıkan konulardan birisi sosyal onaydır. Madenci; gerekli iznimi aldım, çevre benim işim değildir asla dememelidir. Korkunun, karşı çıkmanın temelinde iletişimsizlik yatar. Bu sebeple madenciler iletişime her zamankinden daha fazla önem vermelidir.”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede ve MMG Genel Başkanı Sayın Bülent Şen ise çalıştayın açılışında sürdürülebilir madenciliğin önemine değinerek çalıştayın Türkiye’deki madencilik faaliyetlerine katkı sağlaması temennisinde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Şeref Kalaycı’nın moderatörlüğünde “Ülkemizin Maden Potansiyeli ve Değerlendirme Stratejileri” başlıklı oturum düzenlendi. Oturumda TÜPRAG Yönetim Kurulu ve Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü Vedat Yanık ve Nurol Holding Madencilik ve KÖİ Projeleri Proje Finansmanı Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Kemahlı konuşmacı olarak yer aldı.
Çalıştayın ikinci gününde ise moderatörlüğünü Maden İşveren Sendikası (MASİS) Genel Sekreteri Dr. Tanzer Polat Yılmaz’ın yaptığı ve TÜMAD Madencilik Genel Müdürü Hasan Yücel, SRM Danışmanlık yöneticisi Ece Sanal Kılıçözlü ve gazeteci Cem Seymen’in konuşmacı olarak yer aldığı “Sürdürülebilir Madencilik ve Çevresel Etkileri” konulu oturum gerçekleştirildi.
Çalıştayın son oturumunda ise Genel Müdürümüz Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan’ın moderatörlüğünde “Madencilikte Yeni Dönemin Kodları” oturumu gerçekleştirildi. Oturumda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Tabii Kaynaklar Başkanı Leman Çetiner, TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan ve Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu konuşmacı olarak yer aldı. Oturuma başlamadan önce sürdürülebilir madencilik ile ilgili bilgiler veren Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, "Dünya standartlarına uyum sağlamış sürdürülebilir bir madencilik ancak çevreyle uyumlu, yöre hassasiyetlerine önem veren, madenlerde dijitalleşme ve mekanizasyonun öneminin farkında ve iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun bir sistem ile sağlanabilir" ifadelerini kullandı.
"Yılmadan doğru bilgilendirmeler yaparak kamuoyunu aydınlatacağız"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı'nın çalıştayın ilk gününde yaptığı konuşmaya atıf yapan Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, "Madencilikte sosyal algı son derece önemli. Finans, çevre ve soysal unsurlarının dikkatli bir şekilde bir arada yürütülmesi büyük önem arz ediyor. Yılmadan doğru bilgilendirmeler yaparak kamuoyunu aydınlatacağız.” dedi.
Çevreyle ve insanla dost bir madencilik anlayışı
Konuşmasında madenciliğin dönüşümüne de değinen Dr. Erdoğan, "Madencilik yüzyıllar önce yapıldığı gibi yapılmıyor. Paris İklim Anlaşmasının getirdiği bir takım yükümlülükler sonrasında sürdürülebilir madencilik için, kullanılan yöntem ve teknolojiler ile madenciliğin yapılma şartlarının da zaman içinde değişmesi gerekiyor. Çevreyle dost, insan hayatını ve sağlığını önceleyen şeffaf bir madencilik istiyoruz. Bu anlamda iş sağlığını ve güvenliğini her zaman en ön planda tutan bir madencilik anlayışı son derece önemlidir" şeklinde konuştu.
Oturum süresince madencilik sektöründe yeni dönem stratejileri, sürdürülebilir madencilik ve gereklilikleri, madenciliğe yönelik olumsuz algının nedenleri ve çözüm önerileri, sorumlu madencilik kavramı, madenlerde mekanizasyon ve dijitalleşme, yeni nesil madencilik, madencilikte kullanılan otomasyon sistemleri ve çevresel, sosyal, yönetişimsel uygulamalar ve raporlama standartları konularında bilgilendirmelerde bulunuldu.